Saftigt bröd med mycket rucola

Det här brödet är enkelt att baka eftersom degen inte knådas, men däremot jäser riktigt länge. Det håller sig fräscht länge, fast den fördelen brukar inte märkas eftersom vi oftast äter upp det kort efter baket.

Många brödrecept som innehåller grönsaker väljer en ganska blygsam mängd grönt. Jag gillar när jag kan använda mycket av det jag har över i brödet. Det här receptet ger ett saftigt bröd med mycket rucola, närmare bestämt en hel rad ur en pallkrage till en vikt av ungefär 130 gram.

Gör en lös deg genom att röra ihop:
3 kryddmått jäst
3 deciliter kallt vatten
130 gram finstrimlad rucola
2 matskedar honung
1 deciliter solroskärnor eller andra nötter
1 matsked linfrö
knappt 8 deciliter rågsikt
1,5 teskedar salt

Degen ska mer likna en smet och behöver inte knådas. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten, eller ungefär 8 timmar.

Ös ner smeten i en smord brödform och låt jäsa under en handduk i en timme.

Sätt in brödet i ugnen, värmd till 250 grader, och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda brödet i närmare en timme. Lägg gärna aluminiumfolie över brödet om det ser ut att bli bränt.

Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna inlindat i en handduk utan form.

Fler bröd bakat på skörd från trädgården är:
Saras vardagsbröd på pumpa
Långjäst bröd med färsk fänkål
Drakblodsbröd på rödbeta

Baka och dela gärna recepten.
/Sara Bäckmo

Nyskördad rucola

Nyskördad rucola strimlas fint innan den blandas i degen.

Degen ska vara lös i konsistensen

Degen är mycket liten då den endast ska bli ett bröd. Den ska vara lös i konsistensen.

Degen hälls i en smord brödform.

Efter jäsning i åtta timmar packas degen i en smord brödform och gräddas.

Det färdiggräddade brödet har lång hållbarhet.

Det färdiggräddade brödet har lång hållbarhet.

23. juni 2015

16 svar till “Saftigt bröd med mycket rucola”

  1. Jaaaaaaaaaa! Det här ska jag prova! Perfekt när det är lite jordloppshål i bladen?

  2. kråkspark skriver:

    Jag brukar ha i riven kokt kall potatis och sedan baka ungefär som du skriver. Det blir saftigt och gott!

  3. Veronica skriver:

    Något man skulle kunna ersätta honungen med? Vill testa och göra detta bröd för det ser jättegott ut 😀

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag hade nog provat att göra det rakt upp och ner utan sötningsmedel alls. De flesta bröd jag bakar är helt osötade, men ibland gör vi undantag. Låt mig gärna veta hur det blir utan honung =) Hälsningar Sara

  4. Veronica skriver:

    Tack för svar =) Men då provar jag utan honungen, återkommer hur det blev till helgen =)

  5. Anna E skriver:

    "3 kryddmått jäst". Torrjäst?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej Anna,
      Nej, inte torrjäst. 3 kryddmått färsk jäst. Pilligt. Ja, man får höfta lite. Hälsningar Sara

  6. I.Nilsson skriver:

    Vad kan man använda istället för Rucola ?

    • Sara Bäckmo skriver:

      Hej,
      Du kan använda i stort sett vilken ätlig blast som helst, eller kryddor. Dill blir väldigt gott. Fänkål. Gärna något med lite smak. Hälsningar Sara

  7. Veronica skriver:

    Du kan också byta ut mot morötter, rödbetor eller zucchini. Eller en kombo av dessa. Mindre smak kanske men blir fint i både färg och konsistens på brödet.

  8. Veronica skriver:

    Gud så gott det lät! Jag ska testa baka det med kirskål, för det har jag gott om! 😉

    Ha det fint! Och grattis till bebisen!

  9. Maria skriver:

    Ha ha, tror jag ska läsa kommentarerna först hädanefter. Har prövat att baka detta bröd två gånger nu och misslyckats helt. Nu vet jag varför! Använde torrjäst då det stod i kryddmått i stället för färsk 🙂

  10. Åsa skriver:

    Tack för ett bra recept! Jag råkade också ta torrjäst, men det blev hur bra som helst ändå ?

  11. Anna skriver:

    Ta kontakt för detta recept Sara! Helt fantastiskt bröd och ett utmärkt sätt att använda den stora skörden ruccola som jag annars inte vet hur det går att förvara. Tack och mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *