Stäng menyn

Stekt sallat

Sallat smakar fantastiskt gott uppvärmd. Stek din favoritsort lätt och förbered dig på nya smaksensationer. Den som bara äter sallat kall har missat något!

På ett ovalt fat ligger salaltshalvor med fina grill-linjer på.
Ingredienser
  • sallat, gärna små, fasta huvudsallater
  • olivolja
  • salt och peppar
  • frön, till exempel pumpafrön och solrosfrön
  • torkade örter
  • citronsaft

 

En lyx du verkligen ska unna dig som hemmaodlare är att äta upp dina grönsaker när de är ganska små. Som primörer, fast året runt om du vill. Vilka smaker det blir!

Små, hårt knutna sallatshuvuden är läckra att steka. En av mina favoriter är romansallaten 'Little Gem' som dessutom är en bra sort för både övervintring och vintersådd. Räkna minst ett sallatshuvud per person. I alla fall i min familj! Ät dem enkelt som de är eller variera med god topping.

Gör så här:
Sallat:
Ansa huvudet och dela på längden i två halvor.
Stek i olivolja i het panna med snittytan nedåt. Sallaten ska få färg men inte bli helt genomstekt.
Salta och peppra.

Topping 1:
Rosta frön i het panna tills det doftar nötigt.
Tillsätt en nypa salt.
Strö över sallaten.

Topping 2:
Strö över torkade örter och ringla över lite olivolja och citronsaft.

Stekt sallat är ett jättegott tillbehör till både kött, fisk och olika grönsaksröror.

 

På ett vitt, runt fat ligger tre sallatshalvor, vackert grillade, med en citron bredvid.

 

Recept: Sara Bäckmo och  Maria Strömberg Bååth
Foto: Maria Strömberg Bååth