Stekt ris med blandade grönsaker

Stekt ris är en smart rätt som passar utmärkt till den tidiga sommarens läckra grönsaker. Välj dina egna favoritkombinationer eller ta mina!

Stekt ris i en skål med massor av krispiga grönsaker. Morötter och broccoli ligger runt om.
Ingredienser
  • rapsolja
  • blandade grönsaker som späd broccoli, sockerärter, salladslök, sparris, brytbönor och färska små morötter.
  • kallt ris
  • 2-3 ägg
  • soja

När vi lagar mat med ris kokar vi lite extra att använda till stekt ris dagen efter. Det är en perfekt rätt för trädgårdens skörd då i prinip alla slags grönsaker kan användas.

Gör så här:
Ansa grönsakerna och skär dem i bitar.
Fräs alla grönsaker hastigt i rapsolja.
Vänd ner riset och stek så det blir varmt.
Knäck 2-3 ägg (lagom till ris för ca 4 personer) ner i riset och rör om.
Smaksätt med soja.

Riset kan också göras med kött eller skaldjur, men vi äter oftast som en vegetarisk rätt.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

2 svar till “Stekt ris med blandade grönsaker”

  1. Kate Kalmström skriver:

    Fast med ägg blir ju rätten inte vegetarisk. Ta tofu istället!

  2. Helen skriver:

    Jag använder svenska kvarngryn istället för ris. Bättre för miljön. Sedan brukar jag blanda äggen med lite soja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *