Stekt potatis med basilika

Mm, mumsig potatis! Vår allra käraste knöl får sällskap av massvis av färsk basilika. Det behövs inte mer än så för en fantastisk matupplevelse!

I en vit skål på ett äldre grått träbord står en skål med gyllenrostad potatis tillsammans med färsk basilika.
Ingredienser
  • potatis
  • salt
  • olivolja
  • basilika

En vanlig vår hade det inte varit så långt kvar till att börja fulskörda potatisen. Alltså knipa en liten knöl här och en där genom att sticka ner handen i jorden krings varje planta. Då får jag en riktigt tidig skörd i slutet av maj medan potatisen får stå kvar i backen och fortsätta växa. Vi får se när den kommer i år.

Till riktigt fina grönsaker, som årets första potatis, behövs inte mycket. Det här är ett så enkelt recept att det nästan inte känns vettigt att dela, men, det är så gott att du bara måste prova! Det gör såklart även potatis som lagrats från förra året riktigt mumsig med.

Gör så här:
Koka potatisen tills den är nätt och jämt genomkokt, men inte så mjuk att den trillar sönder.
Dela i lagom stora bitar.
Stek i massor av olivolja, salta och ös i massor av strimlad basilika. Nästan på gränsen till för mycket.

Passar utmärkt till de flesta rätterna av kött, fisk och fågel, eller som en stabil lunch tillsammans med olika grönsaker.

 

Recept: Sara Bäckm
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

2 svar till “Stekt potatis med basilika”

  1. Lena Lindberg skriver:

    Byt ut basilikan mot ännu mer salvia, att steka med. Mums

  2. Gunilla Hjortvid skriver:

    Och byt ut olivoljan mot svensk ekologisk rapsolja så kan man knapersteka på högsta väme! +
    Och det blir mer närodlat...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *