Stäng menyn

Rulltårta med inbyggd rabarber

Rulltårta är en av barnens favoritkakor. När det finns gott om rabarber gör jag rulltårta med rabarber rakt i smeten. Snabbt och lätt utan kladd.

Rulltårta med rabarbersylt och vispgrädde
Ingredienser
  • 3 ägg
  • 1,5 deciliter socker
  • 1,5 deciliter vetemjöl
  • 1,5 tesked bakpulver
  • 2 matskedar kokande vatten
  • 3-4 deciliter rabarber i fina skivor
  • extra socker och eventuellt kanel eller kardemumma att strö över rabarbern

När jag skördade mina första rabarber för många år sedan började jag baka den här rulltårtan. Den är mycket fiffig eftersom själva fyllningen är i rulltårtan redan från början. Minimalt med klet och inte så många moment att hålla ordning på när jag bakar med barnen. Jag är noga med att skära mycket tunna skivor av rabarbern, då blir den godast. Rabarbern går också att byta ut mot en något mindre mängd rivet äpple.

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker riktigt poröst.
Sikta ner de torra ingredienserna, blanda i vattnet och rör om.
Lägg bakplåtspapper i en ugnsplåt med höga kanter och häll i smeten.
Fördela rabarbern på smeten och strö över socker och eventuella kryddor.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen.
Sockra ovansidan av kakan och lägg på ännu ett bakplåtspapper.
Lägg försiktigt en plåt eller stor skärbräda över kakan och vänd hastigt allt upp och ner så att kakan hamnar med uppsidan ner på den kalla plåten.
Dra försiktigt bort det understa bakplåtspappret (som nu är överst). Sitter det fast brukar jag pensla med kallt vatten på pappret, då lossnar det lättare.
Rulla ihop kakan från långsidan och packa in i bakplåtspapper tills kakan kallnat.

Servera med grädde och/eller lite hemgjord sylt på toppen.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

Rulltårta med rabarber.