Pesto på solrosfrö och basilika

Gör din egen pesto att njuta av året om. Om du lyckas odla tillräckligt med basilika det vill säga! Min variant är på klimatsmarta solrosfrön.

En härligt, grön pesto står i en glasburk på böckerna Skillnadens Trädgård och Skillnadens Skörd.
Ingredienser
  • ca 1 dl solrosfrön
  • olivolja (eller olivolja blandat med rapsolja)
  • 2 stora krukor basilika (4 stycken köpekrukor)
  • 2 dl riven smakrik ost
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • eventuellt lite färsk chili eller chilisås
  • örtsalt

Egen pesto på alldeles solvarm, färsk basilika direkt från trädgården. Den doften slår det mesta! Passa på att gör så mycket du kan när basilikan är som bäst. Sedan blir det här en vardagsrätt som är god oavsett årstid.

Receptet är från våra vänner Friederike och Svens kök. En slags "ensam-hemma-med-barnen-mat". Ja, enklare än att koka pasta och blanda med denna super-röra från frysen blir det inte!

Gör så här:
Rosta solrosfröna och låt svalna.
Fyll på olivolja så att det täcker solrosfröna.
Mixa med basilika, ost, vitlöksklyftor, eventuellt lite färsk chili eller chilisås.
Smaka av med örtsalt.
Späd med vatten till rätt konsistens.

Servera såklart till pasta, gärna med färska grönsaker och kanske bönor för extra protein.

Tips från Friederike: "Jag brukar frysa all pesto i en stor femliters fryspåse. Platta till påsen på en bricka efter att luften klämts ur. När du ska använda peston kan du bryta bitar av den och tina."

Testa också att minska basilikan och ersätt med soltorkade tomater. Om du har lite basilika kan du ersätta med spenat och/eller rucola.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth

 

5 svar till “Pesto på solrosfrö och basilika”

  1. kerstin.h.olsson skriver:

    Hej
    Jag odlar också mycket basilika. För några år sedan hittade jag nedanstående recept 'någonstans på nätet', och det har livit en riktig sommarfavorit. Det är en sås som kan användas till i stort sett allt: till råa eller tillagade grönsaker, till fisk, till pasta (ung som en pesto), till bröd....
    Allt blir godare med denna sås!
    Ungefärligt recept:
    En rejäl knippe basilika. Jag har aldrig direkt mätt, men om jag gissar så säger jag minst 6-7 dl basilika blad, när de är rätt hårt packade, gärna mer.
    3 vitlöksklyftor
    1/2 dl balsamvinäger
    1 1/2 - 2 dl god kallpressad olja, jag tog ekologisk rapsolja, men man kan givetvis använda en god olivolja, eller blanda.
    1 nypa flingsalt/havssalt.
    Mixa allt.
    Förvaras i glasburk i kylskåpet. Ang hållbarhet vet jag inte riktigt. Den brukar gå åt snabbt.
    Nu finns en risk att någon tycker att jag stulit detta recept, så jag ber om ursäkt på förhand, men jag minns verkligen inte var jag hittade det.
    Dock är det så gott, så jag vill sprida det.

  2. Elin Nielsen skriver:

    Hej! Jag har hittat ramslök och vill gärna göra pesto på det och basilika. Jag tänkte frysa den, och läste på nån sida att man bör vänta med att ta i osten tills man tar upp den ur frysen och ska äta den. Men ost i sig är ju inget problem att frysa. Brukar du ha i allt när du ska frysa den?

  3. Hej
    testade ditt recept eftersom vi hade mycket basilika och vi blev verkligen nöjda! Använde parmesan och blandade raps och olivolja.Plattade ut resten och frös in enligt tips! Tusen tack för många bra tips!
    Vänligen
    Marianne Karlberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *