Stäng menyn

Ottos hallontårta

Det här är en jättegod tårta som smakar somrigt tack vare mängder av hallon, när den än serveras. Vem som komponerat ihop den? Mitt äldsta barn!

En riktigt fin födelsedagstårta i form av en stjärna.
Ingredienser
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk eller vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk svartvinbärssylt
  • 3 dl hallon
  • hallon att garnera med

Min son Otto fyller år i februari och har hittat på den här somriga tårtan. Jag lägger undan bär i frysen specifikt till det här tillfället.

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölk/vatten, låt koka upp.
Häll i smörmjölken i äggsmeten.
Häll i mjöl, bakpulver, vaniljsocker.
Vispa till slät smet.
Smöra och bröa en form till formbröd och häll i smeten.
Grädda i 175 grader i 35-40 minuter.

Vira in i handduk och låt ligga till morgonen efter, då är den lättare att skära.
Skär kakan horisontellt i tre skivor. Jag brukar inte skära bort kanterna, men jämnar till toppen om den är allt för välvd.

Vispa grädde och blanda med sylt.
Mosa mogna hallon.
Bred hallonsmeten på en sockerkaksskiva, lägg en skiva på, bred smet på den också och gör samma med den sista skivan.
Klicka sedan ut grädden och bred den över kakan och på sidorna.
Garnera med hallon, det går bra att använda frysta.

Låt gärna tårtan stå några timmar innan den äts upp, då blir den extra saftig. Lägg då på hallonen på toppen strax innan serveringen.

 

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Fors Östberg

 

En riktigt fin födelsedagstårta i form av en stjärna.