Svartrotsfräs med bacon

Svartrot är en mycket lång skatt att gräva upp ur tinad jord nu. De läckra rötterna är goda till mycket och den här lilla röran blir snabbt en favorit.

Jag roas mycket av att se en rätt trollas fram av det jag kunnat skörda just precis nu. Och den sena vårvintern bjuder på en hel del goda saker, även om utbudet i trädgården inte är så stort.

Här har jag använt nyskördade svartrötter och purjolök, som bägge övervintrat i jorden, till en röra som blir ett gott tillbehör till mos, sallad eller topping på en rotsakssoppa.

Du behöver
svartrot
purjolök
vitlök
bacon
svartpeppar
smör

 

Gör så här
Skala svartroten och dela i stavar som får plats i en kastrull.
Koka rötterna i några minuter, men utan att de blir mjuka.
Häll av vattnet och skiva rötterna.
Strimla purjolök och vitlök. Dela bacon i mindre bitar.
Fräs alltsammans några minuter i stekpanna och krydda med mortlad svartpeppar.

 

Närbild på röran i en glasskål.

Svartrot är en mycket god rot som är lätt att hitta användning för.

 

Fler exempel på mat lagad från trädgårdens skörd finns under fliken Skillnadens mat.
/Sara Bäckmo

15. mars 2017

3 svar till “Svartrotsfräs med bacon”

  1. Victoria skriver:

    Jag har en fundering som jag hade varit väldigt glad om du kan svara på!! Jag hade så väldigt gärna plockat lite ramslök nu i vår men vet inte riktigt var jag ska leta (va ute idag men såg inget men kan nog va lite för tidigt). Jag bor i Växjö o hade gärna fått lite tips på var det kan finnas, jag har nämligen sett att du skrivit om ramslök så du borde ha lite koll ?

  2. Lotta skriver:

    Hej Sara! Läste reportaget om dig i tidningen Vi och blev så glad. Det var en jättefin text om vad som är viktigt och du verkar vara en så härlig människa. tack!

  3. Sofia Dahlberg skriver:

    Det här var jättegott! Och så enkelt! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *