Stäng menyn

Falafel gjord på bondbönor

Torkade bondbönor är lätta att lagra under vintern. Vi äter gärna falafel gjord på bondbönor och passar på att göra stor sats. Resterna åker i frysen till en dag när lunchen behöver gå fort.

Läcker falafel av bondbönor i pitabröd står uppradade.
Ingredienser
  • 3 dl torkade bondbönor
  • 1 dl hackad eller riven lök
  • 0,5 dl hackad persilja eller andra blad med smak
  • lite chili
  • vitlök, jag gillar mycket
  • 1-2 ägg
  • salt och peppar
  • eventuellt mjöl

En del bondbönor jag skördar låter jag torka i baljorna och sparar sedan till vintern. Falafel gjord på bondbönor är mycket gott och ungarna älskar att mysa vid matbordet en regnig höstdag med fika och förbereda genom att pilla bönorna ur de prassliga baljorna.

Gör så här:
Lägg bondbönorna i blöt över natten.
Koka dem någorlunda mjuka i nytt vatten med lite salt.
(Använder du färska bönor eller bönor på burka behövs 5-7 dl bönor)
Mixa bönorna till en smet och blanda i resten av ingredienserna.
Blir smeten kladdig tillsätts kikärtsmjöl eller vetemjöl.
Gör små bollar av smeten och lägg ett gäng åt gången i en kastrull med het rapsolja (ca 180 grader). Tricket är att få lagom temperatur på oljan så att bullarna blir tillagade, men inte löser upp sig i allt för het olja. Prova några bollar först och anpassa temperaturen.
Låt bollarna rinna av på en tallrik med papper innan de läggs på ett fat. Håll varma i ugn tills det är dags att äta.

Falafel är god snabbmat. Jag brukar göra en stor sats och spara i frysen. Lätt att plocka fram och fylla i ett pitabröd tillsammans med färska grönsaker och yoghurt.

Recept: Sara Bäckmo
Foto: Maria Strömberg Bååth