Måste man vara helylle?

Jag tänker att varje grönsak vi odlar räknas, odlad med eller utan näbbskor. Att odla grönsaker för självhushåll kan alla göra oavsett val av livsstil. Vad tycker du?

Under hösten publicerar vi nytt avsnitt av podden Två odlare emellan - Bäckmo & Wätterbäck varannan vecka. Och nu är det äntligen dags! Jag vet att många varit lite besvikna över uppehållet förra veckan och säkert kommande varannanveckas-uppehåll med. Ett fint tecken på att det vi gör är uppskattat. Tusen tack!

Den här veckans avsnitt är inspelat i våra respektive växthus. Johannes Wätterbäck i Västerås och jag själv i Skillnadens Trädgård. Vi pratar bland annat om spenat, wasabi och det här med att vissa odlare visst inte räknas som "riktiga" självhushållare. Varför är det så?

 

 

Bilden som Johannes skickade till mig från sitt växthus ser ut så här:

img_8072

 

Och bilden som jag skickad till honom ser ut så här:

skillnadenstradgard_kal

 

Under hösten publicerar vi nytt avsnitt varannan vecka. Anledningen är att vi ser att lyssningarna går ner kraftigt på hösten och då passar vi på att gå på halvfart en tid. Snart är vi tillbaka med nytt avsnitt varje vecka. Läs mer på vår sajt www.tvaodlareemellan.se.
/Sara Bäckmo

17. oktober 2017

4 svar till “Måste man vara helylle?”

  1. johan skriver:

    Nej, jag tycker livsstilen är väldigt avgörande faktiskt, kvaliten på det jag odlar är helt beroende på detta. Sitter inte mitt hipsterskägg som det ska, och jag inte följt de senaste gröna trenderna så blir morötterna inte helt ekologiska, lite som att de saknar korrekt värdegrund. Ibland när jag kommer hem från mitt IT jobb, och inte riktigt lagt av mig den rollen så blir det inte rätt känsla, inte ens om jag tar på mig min rutiga flanellskjorta. För gardera mig lite så kör jag numera med fjällräven jacka även på jobbet, det ger andra en viss känsla av att jag odlar bra, och mitt resultat känns aningen bättre. Men ibland undrar jag om inte fjällräcen känns lite för mainstream.. Svårt hålla ordning på alla gröna trender. Kanske dags för behandla det i podden?

  2. Gunilla skriver:

    Kompost? Nu hänger inte jag med... Bokashi, täckodling, nya pallkragar o bäddar där växtmaterialet används - vad komposteras i dessa nya komposter?

  3. Kerstin Olsson skriver:

    Hej Sara,
    Tack för alla underbara och faktaspäckade blogginlägg och youtubeklipp!
    Nu har jag bara en praktisk odlingsfråga, ingen kommentar om trender hit eller dit:
    Jag ser att du har palmkål/svartkål på bilden från ditt tunnelväxthus.
    I år har jag också odlat pamkål (är det samma sak som svartkål?) ute på friland. Kan de överleva ute på friland under vintern, på samma sätt som grönkål kan? Eller bör jag gräva upp palmkålplantorna och sätta dem i mitt växthus? Jag odlar i Mälardalen, zon 3.
    Tack på förhand!
    Kerstin

  4. Åsa vållberg skriver:

    Jag har näbb stövlar och odlar.
    Jag älskar PertiPalmrot stövlar svarta glansiga snyggingar och att shoppa .
    Min personlighet var lik Van gogs, i en test.
    Tror att vi är många som tar det bästa ur flera "världar". Och är svåra att stoppa i fack.
    Ramar och grupper ger trygghet, så gott är väl det då.
    Tack för odlings tippsen jag har stor nytta utav ?.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *