Salladskål 'Scarvita'

Det här är den rosa salladskålen 'Scarvita' som jag odlat för första gången. Jag älskar rosa och tycker det är en ljuvlig färg i alla möjliga nyanser. Att plocka upp ett sprött huvud salladskål i rosa är förstås en mäktig upplevelse.

Ett lilarosa kålhuvud bredvid ett grönt kålhuvud.

Den rosa salladskålen är så läcker. Den har odlats i tunnelväxthus under våren.

 

Äntligen har det blivit dags att skörda min rosa salladskål! Den är så otroligt vacker och färgerna är verkligen vansinnigt läckra. På våren när det mesta ännu bara är grönt är den här färgklicken som en rosa, glad chock. Älskar detta!

 

Taskig vattning och snabb skörd

Den vackra rosa kålen är en kinesisk salladskål av sorten 'Scarvita'. De har vuxit i tunnelväxthuset under våren och utvecklats mycket fint utan att ens visa tecken på att gå i blom trots att maj varit så outhärdligt varm.

Fram till för några dagar sedan såg de riktigt fina ut, men någon av de varmaste dagarna missade jag att vattna och då började det gå utför. Plantorna fick typ solsting och när jag sedan försökte reparera dem genom att vattna var skadan redan skedd. Det syns tydligt på salladskål när den inte har det bra, foderbladen börjar sloka och hänga mot marken. Därför skördade jag snabbt alla plantorna och kunde då konstatera att en del sniglar redan hittat de försvagade plantorna och börjat kalasa. Jag fick ta bort lite för mycket av de yttre bladen för de såg inte fina ut.

 

Läs gärna: Den tidigaste salladskålen

 

Ett blad syns i stående bild i otroliga färger.

Mittnerven är helt vit, medan bladen är purpurfärgade med dragning mot grönvitt.

 

Salladskål i olika färger ligger bredvid varandra i en back.

All salladskål i tunnelväxthuset skördades samtidigt. De närmsta dagarna äter vi med andra ord en del salladskål.

 

De små salladskålsplantorna ansades in till det friska lilla huvudet och sattes sedan i en bytta med vatten - på köksbordet till allmänn beskådan. Att sätta skörd i vatten så här är väldigt fiffigt, då slurpar de upp vätska och blir snabbt krispiga och fina. Bäst förstås om de också får plats i kylskåpet. Ska de förvaras några dagar är det bäst att lägga i en plastpåse med en slatt vatten, men var noga med att först skära bort de angripna bitarna.

Salladskål som skördas i tunnelväxthus vid den här tiden blir inte så stora och hårt slutna som på hösten. Men det gör inget. Den här skörden är otroligt lyckad och jag känner mig glad över att kunna ställa fram en rosa sallad på matbordet!

Nästa år bland vinterfröerna?

Jag skulle så gärna velat se 'Scarvita' bland mitt sortiment Så året runt tillsammans med Nelson Garden i sommar. Men eftersom det här är en så väldigt speciell sort ville jag absolut odla den själv innan jag rekommenderar den för andra och därför har vi sparat salladskålen till nästa år. Men den finns i Nelsons vanliga sortiment om du vill prova. Mina fröer köptes från en utländsk fröfirma innan jag visste att den fanns i svenska butikerna, vilket sedan var en kul upptäckt.

 

Närbild på ett vackert purpurfärgat kålhuvud.

Om salladskål sås nu i början på sommaren är risken stor att plantorna går i blom, utan att utveckla nog med blad för oss att äta. Därför väntar jag till sensommaren.

 

Nu gör jag en paus med salladskålen under de varmaste sommarmånaderna och sår sedan nytt i juli-augusti för skörd sent på hösten. Då finns 'Scarvita' som en klart lysande rosa favorit. Och ja, den är inte bara snygg utan också jättegod. Men framförallt snygg. Snygg, alltså. Snygg!
/Sara Bäckmo

06. juni 2018

Ett svar till “Salladskål 'Scarvita'”

  1. Bibi skriver:

    Jag har odlat salladskål i växthus och skördat till jul. Superbra växt. Skall testa denna rosa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *