David Wanegårdh: Fjäska med vitlöken på våren!

På våren gäller det att måna vitlöken lite extra. Nu växer den mycket och behöver både gödsel och omvårdnad för att utvecklas bra nu och senare under sommaren. Här är en liten checklista över vad som behövs.

Vitlöksodling i Skillnadens Trädgård.

Vitlök i Skillnadens trädgård våren 2017.

 

Nu står vitlöken hög och grann i trädgården. Det är dags att sköta om den för att få fin skörd. Men hur gör man? Jag har bett vitlöksproffset David Wanegård i Skåne att ge några tips. Här skriver han ett gästblogginlägg på Skillnadens och ger förslag på hur vi tar hand om vitlöksplanteringen på våren.

 

Jordytan är spräckt, det jag planterade i höstas visar sig. Nu är det mycket som skall hinnas med i trädgården och jag är jag tacksam för det som redan planterats.

Under våren kräver vitlök inget särskilt mer än några enkla åtgärder. Det första jag gör är att kika hur bra vitlöken kommit upp. Olika sorter växer fram vid olika tidpunkter, så har en sort inte tittat upp när den andra gjort det behöver det inte betyda annat än att någon av sorterna är lite senare. Är det däremot påtagligt bortfall av en och samma sort anar jag oråd.

 

Felsök bland klyftorna

Största anledningen till att vitlöken inte överlevt vintern är, tvärtemot vad vi kanske tror, inte kyla. Det är istället dåligt utsäde eller blöt jord som ställer till det. Sen får vi inte glömma katter som sprätter och fåglar som plockar.

Om lökarna inte börjat växa gräver jag försiktigt undan jorden där klyftorna satts. Ser de angripna eller ruttna ut är det bara att gräva upp och slänga. Det finns sjukdomar som drabbar vitlök och många av dem går att hantera med enkla åtgärder som jordförbättring och behandling av utsäde. Men det finns också sjukdomar som omöjliggör lökodling under sisådär 25 år. Alltså, var noga med utsädet och växtföljd, köp certifierade sättlökar.

 

Ett prunkande vitlöksland.

I maj står vitlöken frodig och fin i odlingen. Den är extra rolig att följa eftersom den står grön innan mycket annat hunnit komma upp. Foto: David Wanegårdh.

 

Gödsling på våren

När vitlöken tittat upp närmare en decimeter kan du rensa ogräs och luckra jorden. Ge även en dos av något snabbverkande kväve. Själv använder jag benmjöl som jag ger halva, enligt förpackningen, lägsta dos. Detta göra jag vid sammanlagt två till tre gånger fram till mitten av maj beroende av hur väl förarbetet är gjort. Sen lägger jag på basalt stenmjöl i samband med vårgödsling. Detta kommer inte den växande vitlöken så mycket till gagn utan är en allmän jordförbättring, första givan stenmjöl la jag i jorden när jag grävde den innan plantering.

Anledningen till att jag ger låga doser vid fler tillfällen är att jag inte vill övergöda. För mycket gödning ger risk för näringsläckage men ökar också risken för lagringsröta. Konstgödsel har samma effekt, det låter jag bli. Om du täckodlar så kan du kontinuerligt fylla på med täckmaterial from att vitlöken tittat upp.

 

En liten plantering med små vitlöksplantor.

Små lökar som bildas i toppen och på halsen av plantan kan odlas vidare. Inom några år växer löken till en fullstor vitlök. Här odlas smålökarna/bulbillerna. Foto: Sara Bäckmo.

 

Flera stjälkar

Ett annat fenomen som kan dyka upp är så kallad dubbellök. Det är när det från samma klyfta kommer upp två eller fler stjälkar. Det är inget som kan påverkas under odlingssäsong. Dubbelöken utvecklar två eller flera mindre lökar på samma ställe. Det här fenomenet är sort och miljöberoende. Vissa sorter drabbas oftare än andra.

Det går att känna igen en dubbelklyfta när den sätts på hösten. Gallra bort dem genom att titta på klyftans storlek och rotplattan. Är klyftan abnormt stor tar du en titt på rotplattan. Liknar den en åtta är det två klyftor i en. Förgyll din matlagning med denna klyfta.

 

 

Rensa och vattna

Efter vårarbetet är vitlöksodling relativt sätt inte så arbetskrävande innan skörd. Ogräsrensa behövs alltid. Om du odlar på väldigt lätta jordar som snabbt torkar ut och om det är en väldigt torr försommar kan du behöva vattna. Vattna helst med kanna utan stril så nära markytan som möjligt samt gör det morgontid. När luften blir för fuktig gynnas tillväxt av olika svampsjukdomar såsom rostangrepp och svartmögel.  Dessa små plågoandar överlever och frodas i exempelvis gräslök, piplök och luftlök. Har du några stora tuvor nära din vitlöksodling kan det var en idé att flytta på dem för att förebygga.

Med dessa enkla åtgärder kan du åtminstone försämra deras förutsättningar. Täckodling förebygger både ogräsrensning samt ditt behov av bevattning. Nu är jag inte allmänt sett arbetsskygg utan vitlök är en gröda som växer bra med denna odlingsmetod.

 

Gräsklipp ligger runt plantor av vitlök.

Färskt gräsklipp kan med fördel användas som gödsel runt vitlöksplantorna på våren. Foto: Sara Bäckmo.

 

Sammanfattning vårskötsel av vitlök

  • Rensa och luckra jorden runt plantorna
  • Gödsla med kväverikt gödsel (benmjöl, gräsklipp, gödselvatten till exempel)
  • Håll jorden fuktig, till exempel genom täckodling

Lycka till med vitlöken i år!
/David Wanegårdh

 

En man sitter framför ett fält av jord.

 

David Wanegårdh bor i Skåne och skriver bland annat om vitlök på bloggen Odla, framsteg, glädje. Här finns det mesta om vitlök att läsa, tips vid odling, om olika sjukdomar, lagring och beskrivningar av olika sorter.

 

Läs fler gästblogginlägg: 
Anette: Grönsaker älskar blommor!
Karin: Täckodlat paradis - med mördarsniglar
Annica: Enkel uteplats med krukor

 

25. maj 2017

7 svar till “David Wanegårdh: Fjäska med vitlöken på våren!”

  1. Helena Lindstedt skriver:

    När vet man att vitlöken är färdig att tas upp?

  2. Hej Helena! Höstplanterad vitlök är oftast mogen någon gång från halva juli till början av september beroende av sort och odlingszon samt kan skilja mellan säsongerna. När blasten vissnat ned någonstans mellan 1/4 till 3/4 är det dax för skörd.

  3. Britt Johansson skriver:

    Hej
    Jag har en fråga angående min vilöksodling. Det är första gången jag odlar och undrar vad man ska göra med de knölar som växer på stjälken. Ser ut som små vitlökar.

  4. Marianne Larsson skriver:

    Hej. Jag satte vitlök i höstas och den börjar synas. Kan jag flytta dessa. Vi måste flytta trädgårdslandet. Vitlöken är satt i pallkrage

  5. Monika Hendberg skriver:

    Hej,

    Om man täckodlar, ska man ta bort täcket och luckra jorden också? Hur mycket kiss vatten ska man vattna om man som vi har brist på gräs? Har 180 lökar som sattes i höstas.

    Vh
    Monika

  6. […] Vintersådd spenat i minitunneln 5 grönsaker som styr min växtföljd Pallkrageodling av ogräs David: Fjäska för vitlöken på våren Fuktslang på stort […]

  7. Kristina Norborg skriver:

    Har en hink hönsgödsel som jag hade tänkt använda. Är det bra, och ska även den läggas ut i omgångar?
    Mvh Kristina Norborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *