Bredsådd och bredsådd

Att så snabbt och okonstlat är en av mina bästa grenar. Minsta möjliga pyssel ger resultat som på alla sätt är bra nog - särskilt för den som har minimalt med tid.

Ett fantastiskt sätt att så, för oss som har ont om tid, är att bredså. Det passar lika bra för små krukor och tråg som för större ytor i odlingslådor eller på friland. Jag brukar göra två sorters bredsådder och vill gärna dela med mig av dem.

 

Vad är bredsådd?
Först en kort förklaring av bredsådd för dig som inte hört om det tidigare. Det handlar helt enkelt om att strö ut frö huller om buller över en jordyta, krafsa ner fröerna i jorden, platta till, vattna och vänta på grodd. Det är utmärkt för en mängd olika slags grönsaker, som sallat, spenat, kål, morot, ärtskott och vintersallat. Läs mer om bredsådd i Bredså sallat.

Den första varianten passar fint för lite mindre ytor. Här sår jag väldigt många fröer tätt, tätt. Målet är att få en tät matta av grönt som kan skördas genom att till exempel klippa strängar av gröna blad. Fröerna strösslas helt enkelt ut över jorden och det gör inget om de hamnar mycket tätt.

Det här sättet använder jag till exempel om jag ska så småblad i en fönsterodling, bladgrönt i en pallkrage eller salladsgrönt i tunnelväxthuset. I klippet nedan visar jag hur jag gör det senare. Som du ser används mycket frö.

 




 

Glesare sådd av spenat
Ett annat sätt att så en snabb bredsådd är att göra sådden något glesare. När plantorna växer upp har de mer utrymme och kan på så sätt växa sig större än om plantorna sås tätt, tätt.

Det här har jag använt när jag till exempel vintersått spenat på friland. Den fyra meter långa bädden på bilden ovan har gödslats med bokashikompost och därefter rensats från ogräs. Med bebis på armen strösslade jag ut spenatfrön ganska glest på jorden, krafsade ner och plattade till. Det är allt. Ja, sedan läggs förstås ett kompostgaller toppar det hela under vintern för att inte katter, barn och hund ska få för sig att leka där.

 

Sara och en liten bebis i röda kläder.

Bredsådd är enkelt att göra också med en liten på armen. Loa är åtta månader nu och tycker det är roligt att vara ute där det händer.

 

Den här bädden får i princip stå helt orörd fram till maj, precis innan plantorna går i blom. Då är min plan att skörda all spenat genom att klippa ner plantorna och sedan förvälla och frysa in. Jag räknar med att det blir ganska mycket skörd, även om plantorna skulle gå i blom tidigare än väntat. Sorten jag sått är min favorit 'Medania' som brukar ge stora och saftiga blad. Mycket enkelt sätt att odla för tidig skörd med minimalt arbete. Bädden ska sedan planteras med någon slags lök.

 

Spenat i en odlingslåda.

Spenat är en grönsak som faktiskt kan övervintra om den gror efter sådd på hösten. Den här spenaten bredsåddes glest i en låda hösten 2013 och gav fortfarande fin skörd i maj året därpå.

 

Två enkla sätt att så snabbt. Perfekta till olika vintersådder där grönsakerna inte ska bli så stora utan hellre ge skörd tidigt på säsongen, då kan de växa tätare än annars. Det enda som är viktig att tänka på är egentligen att komma ihåg att bladgrönsaker gillar näring. Gräv ner kompost innan sådden eller gödselvattna när plantorna kommit upp en bit till våren.

Den här ytan är förstås inte möjlig att täckodla. Det gör jag först efter att jag satt ut lök till våren. Alla ytor som sås under hösten hålls med bar jord, och täcks bara med lock eller nät.
/Sara Bäckmo

20. december 2016

2 svar till “Bredsådd och bredsådd”

  1. […] Ja, hur ska man tänka när det gäller till exempel sådden, det får jag en del frågor om. Måste man vara jättenoga eller går det att förenkla? Den som följer de flesta instruktioner på fröpåsar sår antagligen ganska prydligt. Det är lättast så. Efterhand som jag odlat min plätt ser jag att odlingen kan förenklas väldigt genom att variera sätten att så. Just nu är vi till exempel mitt i hösten och då sår jag så enkelt att det antagligen skulle kunna beskrivas som slarvigt; jag slänger mer eller mindre ut fröerna på jorden och krafsar ner. Det kallas för bredsådd. […]

  2. Merike Gardner Svärd skriver:

    Tack för infon, Sara! Kan man även bredså sommarblommor? Jag har köpt massor med blomfrön och brukar vanligtvis så dessa en och en i pluggbrätten. Men detta har år har jag tagit mig lite vatten över huvudet i mängden frön och skulle därför vilja förenkla arbetet genom att bredså. Funkar det? Jag har tex köpt rosenskära, sinnia, blomstermorot, vädd etc.

    Med vänlig hälsning,
    Merike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *