Brännskador av grönsaker - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Brännskador av grönsaker

En del grönsaker kan konstigt nog ge en slags skada i huden, inte vid matlagningen utan i trädgården. För några år sedan behövde vi åka till sjukhus med barnen sedan de fått märkliga brännskador.

Morötter ser harmlösa ut men blasten kan ge brännskador på solexponerad hud.

 

Sommaren är en härlig tid. Vi är ute så mycket vi kan och jag njuter av att se barnen göra riktiga sommarlovsgrejer. Just nu bygger de oändliga projekt av gamla möbler som ska till tippen och susar omkring i min mans avlagda skjortor i en lek som går ut på att sila vatten, tvätta, hänga på tork och sedan göra allt om igen.

Den här sommaren har de varit minimalt intresserade av sin trädgård i pallkragar. Sallaten står fortfarande orörd, medan stora tråg av ärtskott flankerar nybygget och ger grönt till påhittade fikastunder. En del av mer exklusiva soppor och röror hämtar de ingredienser till i köksträdgården.

 

Några tillbud
Trädgården är förstås en genial lekplats för barnen. Några gånger har vi dock råkat ut för obehagligheter. Jag har tidigare skrivit om hur ett av barnen trillade ner i en vattentunna, ett annat har ätit rabarberblad och fått kraftiga kräkningar och samma barn hade också oturen att som knappt ettåring bli stucken i munnen av en geting. Då kom ambulansen under stor dramatik, men allt gick bra.

 

Blåsor och märken
För några år sedan hände dock en högst oväntad sak, som orsakade ett besök på sjukhus och en del huvudbry hos läkarna. Alla (då tre) barn hade fått märkliga skador på hela bålen och någon på armarna. Det såg ut som om något mycket varmt runnit längs kroppen. Inga öppna sår fanns på huden men stora röda blemor och i vissa fall blåsor som såg obehagliga ut. Barnen hade inte ont men vi ville förstås veta vad det var.

På barnakuten tittade flera på blemorna men kunde inte dra några slutsatser om vad det var, annat än att det liknade brännskador. Det ansågs inte vara något allvarligt och vi fick ett uppföljande samtal på telefon en tid senare.

Några efterforskningar senare visade det sig att barnen fått brännskadorna då växtsaft från persilja och morot runnit ner längs bröstkorgen då de varit ute i trädgården och mumsat. Kombinationen växtsaft, bar överkropp och sol är ingen bra kombination och kan alltså orsaka en typ av brännskada. Det tog månader för skadorna att blekna och försvinna, jag trodde länge att de skulle bli kvar på huden. Så småningom försvann de dock.

 

Fytofotodermatit/fytodermatit
Fenomenet kalls för fytofotodermatit eller fytodermatit. Som jag förstått det handlar det om växtsaft från en del flockblommiga växter, som palsternacka, persilja, morot och andra som i kombination med solljus kan ge brännskador på huden. Det finns ju andra växter som ger liknande symptom, till exempel Moses brinnande buske och björnloka, men det är inte många som vet om att några av våra vanligaste grönsaker kan ge samma typ av skada.

Jag har alltid varit väldigt tillåtande i trädgården och barnen får hämta det de vill till sina lekar och äta av det mesta. Men sedan den här händelsen är jag noga med att de inte leker och slabbar med till exempel morotsblast (som ju annars är ätbar och god i till exempel sallader) när de inte har kläder på sig.

Det är inte bara barn som kan drabbas, förstås. Den som river blast av palsternacka eller annat i bitar och får växtsaft på händerna kan också drabbas. Vi tog bilder på skadorna som uppstod men har dem inte kvar, så jag kan inte visa hur skadorna såg ut. Det är vanskligt att söka efter brännskador av växter på nätet eftersom det dyker upp så mycket irrelevant.

Hoppas vi klarar oss från liknande skador nu när vi har ännu en nyfiken liten knodd som vinglar omkring i trädgården. Håll tummarna!
/Sara Bäckmo

 

10. juli 2017