Att välja växter till varmbänken

Så sitter en med fröpåsarna och funderar på vilka sorter som ska ner i varmbänken i år. Här är några tips på bra saker att tänka på när det gäller växter i varmbänk.

Den stora poängen med varmbänken är att under en kort tid få skörd av efterlängtade grönsaker. Under bara några få veckors tid kan den varma miljön i varmbänken trolla fram underbart läckra växter. Men det gäller att välja grönsakerna med omsorg.

 

Ett knippe med stora rädisor.

De flesta rädisor växer snabbt och ger utmärkt skörd i varmbänken. Glöm inte att vattna bara! De behöver mycket vatten för att bli riktigt goda.

 

Smått och snabbt
Det allra viktigaste för mig är att välja grönsaker som växer snabbt. De ska hinna bli skördeklara efter bara några veckor. Värmen i bänken håller i sig i 6-8 veckor bara, men jag vill ha skörd tidigare än så. Det är ingen större idé att använda den värdefulla ytan till sånt som tar mycket längre tid på sig, det kan sås på andra platser.

Jag väljer också i första hand grönsaker som inte blir så stora. I varmbänken odlar jag tätt och då är det bäst att satsa på som kan skördas smått.

De här grönsakerna är toppen till varmbänken: sallat, spenat, rucola, dill, småblad av bladkål, målla, rädisa, salladslök. Jag brukar tänka att jag odlar ingredienser till en stor sallad.

Tidigast blir skörden om en del av grönsakerna försås inomhus och planteras ut.




 

Två grönsaker som jag försöker klämma ner i varmbänken också är spetskål/savoykål och sommarmorot. Kålen är ju väldigt utrymmeskrävande, så den planterar jag ut först när bänken legat några veckor och det blivit plats i rader där jag skördat. Ett tips är att helt enkelt sätta förodlade kålplantor i bänkens hörn, då kan de stora plantorna liksom vältra sig ut över kanten när det blivit varmare och locket tagits av.

Växter som går helt bort är sånt som tar lång tid på sig att gro och är tröga i starten. Skippa nyzeeländsk spenat, vintersallat, palsternackor, persilja och såna saker!

 

Grönsaker bredvid varandra tätt, tätt i varmbänken.

Det lilla sallatshuvudet 'Little Gem' är perfekt för varmbänk. Växer snabbt och ger fin skörd.

 

Hur ska de sås och planteras?
Tätt, är ett bra svar. Jag har kanske bara 12 centimeter mellan huvudraderna. Och mellan huvudraderna klämmer jag in flera rader av rädisa med. Rädisan 18 dagar ger skörd rekordsnabbt och hinner bli färdig innan grönsakerna i huvudraderna ger skörd.

Tänk på att placera de högsta grönsakerna så att de inte skymmer de lägre i bänken.

 

En vacker bladgrönsak i grön-röda toner.

Det är roligt att odla blad i avvikande färg, det sätter guldkant på salladen när den väl blandats. Här är en sorts rödaktig målla.

 

Om du har mycket plats i varmbänken är det kul att odla flera olika sorter av till exempel sallat och rädisa. Jag tycker om att blanda olika färger, det ser fint ut på matbordet. Läs gärna tidigare del i serien om årets varmbänk och få mer inspiration i inlägg och YouTube-klipp nedan.

Kom igång med en varmbänk
Så har vi gjort årets varmbänk i tunnelväxthuset
Inspiration till varmbänksbygge
Dags att så min varmbänk
När en varmbänk går åt pipan

Håller tummarna för att du samlar gödsel för fulla muggar och planerar för en varmbänk! Tipsar också om gruppen Odla i bänk på Facebook. Gå gärna med där för att se olika slags varmbänkar och få tips och idéer. Om några dagar får du veta hur jag planerat min varmbänk och vilka sorter jag ska odla där.
/Sara Bäckmo




19. januari 2017

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *