Årets godaste betor är vita - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Årets godaste betor är vita

Utplanterade lite här och var under sparrisen har betorna kantat ett helt kvarter i köksträdgården. Den fina skörden blir värdefull mat i vinter.

Det har varit ett väldigt fint år för betor. Jag är lite förvånad över resultatet för jag har verkligen inte ansträngt mig det minsta för att få något att skörda. Alla betor är sådda i förväg i pluggbrätten och sedan utplanterade sen vår. De har fått en vända gödselvatten men i övrigt inte blivit bortskämda alls. Ingen mer gödning. Och inget vatten.

De flesta har tacksamt vuxit sig igenom säsongen som sällskap till sparris, alltså i en samplantering. Några har också stått tillsammans med mangold på en biyta längs cykelstaketet. På det sättet är betor otroligt bra att odla, de kräver ingen särskild gödning och behöver ingen egen plats i växtföljden. Dessutom är plantorna lagom stora för att stå i princip var som helst. De skuggar ingen och drunknar inte själv under några högre plantor. Alltså en ultimat grönsak att odla mycket av.

Tidigare år har jag odlat mest rödbetor, polkabetor och gulbetor. Förra året smakade jag på vitbetor på Gunnebo Slott och blev superförtjust. Alltså har jag odlat en hel del vitbetor i år. Och om du inte provat dem tidigare så är det verkligen ett hett tips till nästa år.

 

https://youtube.com/watch?v=OZ9VteRdly4?list=PLvnFAmGIXV7azUR0vj4W3wmKJ6XLf9mzz

 

Så, hur smakar de?
Ja alltså, de smakar ju rödbeta. Fast något mildare. Kanske lite sötare, eller så är det bara inbillning. Den stora poängen är ju just att de är vita, vilket kan vara lite enklare att hantera i matlagningen. De kan till exempel stekas i en pyttipanna utan att allt annat blir färgat rött och blandas i en soppa med samma fördel. De som inte gillar rödbetor blir liksom inte störda av varken smak eller färg, det är bara en grönsak som liksom... finns... där bland de andra i maten.

Jag älskar vitbeta!

 

Betor lätta att lagra
Eftersom jag inte odlat vitbetor tidigare har jag inte specifik provat att långlagra den, men jag kan inte tänka mig annat än att den går lika fint att lagra som rödbetor, polkabetor och gulbetor. Vet du annat?

Betorna är otroligt lätt att lagra i till exempel en hink med tidning över i ett kallt utrymme. Går också fint att lagra i en stuka eller i en back eller liknande varvat med torv eller sand. Ett år lät jag betor stå kvar i backen under ett lager med halm och de var jättefina då jag tog upp dem i mildväder.

Och glöm för all del inte att stoppa en del i frysen! Det är guld värt en dag när det behövs god sallad lite snabbt. Och apropå sallad så är betornas blad suveräna i sallader, läs gärna inlägget Satsa på sallad utan sallat.

 

Ett knippe med vitbetor ligger på marken.

De spädare bladen på betorna är goda till sallad. De grövre bladen kan strimlas och användas som spenat.

 

Nu är årets betor skördade och jag gör det enkelt för mig genom att lagra dem i hinkar i farstun i år. De flesta avlånga blir inlagda och de runda i olika färger lagar vi mat på under vintern, till exempel pyttipanna, ugnsbakade, sallader och superläckra rödbetsbiffar.
/Sara Bäckmo

 

17. oktober 2016